SEMNEAZĂ PETIȚIA PENTRU STOPAREA EXODULUI DE INTELIGENȚĂ DIN ROMÂNIA!

Pentru a bloca acest lucru statul român este invitat să finanțeze construcția unui model educațional dedicat copiilor și tinerilor cu potențial înalt din România.

Este un prim pas care va iniția soluționarea acestei probleme majore a țării noastre.

Drept urmare, Asociația ARCA a depus Scrisori de Intenție și documente de sustenabilitate tuturor instituțiilor decidente din România…

 • Președintelui României
 • Guvernului României
 • Ministerului Educației și Cercetării
 • Parlamentului României

Iată ceea ce a realizat, proiectat și susținut din resurse financiare proprii Asociația ARCA Advanced Research in Education până în acest moment pentru a susține acest demers:

 • Program educațional dedicat acestui proiect – DA
 • Studiu de impact – DA
 • Pachet de de propuneri și ajustări legislative care să susțină dezvoltarea acestui demers și Legea Educației – DA
 • Experți, mentori și profesori care să poată susține un program PILOT – DA
 • Concept arhitectonic, structural și instituțional – DA
 • Sistematizarea și integrarea proceselor – DA
 • Drepturi de Proprietate Intelectuală înregistrate pentru acest proiect – DA

IMPORTANT: Acest demers a fost proiectat pentru a fi dezvoltat, construit, susținut

 logistic și finanțat 100% de către Guvernul României, fiind dorit a fi implementat la nivel sistemic, sub tutela Ministerului Educației Naționale pentru ca statul român să poată revendica ulterior drepturi.

CE POȚI FACE TU?

Pas 1: Intri pe: www.henricoanda.org

Pas 2: Citești cu atenție și vezi dacă te motivează acest demers;

Pas 3: Dacă DA, atunci:

 • Semnezi petiția (durează 5 secunde)
 • Distribui pe pagina ta de Facebook această petiție, folosind hashtag: #ȘIEUSUSȚIN!

IATĂ CE BENEFICII POT FI OBȚINUTE ÎN URMA APROBĂRII ACESTUI PROIECT

STATUL ROMÂN
Va investi în INTELIGENȚĂ beneficiind de:

   • Inovație și drepturi de PI născute de aceste minți de excepție;
   • Resursă inteligentă ce va lucra pentru dezvoltarea României viitoare fiind cunoscut faptul că toate statele moderne ale lumii fac eforturi pentru a atrage, menține și gestiona inteligent această resusrsă;
   • Încredere și reputație națională și internațională;
   • Altele.. (poți descărca și citi alte informații de prezentare accesând:
    www.henricoanda.org și https://www.arcaeducationcenter.com/proiect/

COPII ȘI TINERII PARTICIPANȚI:

 • Vor primi inspirație, motivație, instruire personalizată și acces în

centre de excelență dedicate acestui proiect beneficiind de:

 • Cazare și masă gratuită ce va fi oferită pe toată perioada școlarizării;
 • Acces în laboratoare de ultimă generație;
 • Acces în centre cercetare și inovare specializate;
 • Posibilitatea obținerii unor Drepturi de Proprietate Intelectuală (P.I) pentru creație și inovare

înregistrate/obținute în timpul școlarizării de cei

interesați;

 • Acces la un program de instruire personalizată adaptată unicității fiecărui participant în baza Programului Inovativ NOESIS dedicat acestui proiect, proiectat, testat și dezvoltat de Echipa ARCA!
 • Locuri de muncă asigurate de statul român după terminarea studiilor în centre de cercetare/inovare, companii cu capital de stat, instituții ale statului și/sau firme cu capital privat din România care vor dori acces la resursă umană de excepție.

Mentorii, profesorii și personalul administrativ selectați:

 

 • Acces la un program educațional de excepție dezvoltat special

pentru acest proiect. Astfel, vor beneficia de:

 • Motivații financiare și reputaţionale adecvate rezultatelor

și performanțelor obținute şi nu numai…;

 • Acces la un program educațional inovativ, modern și flexibil, adaptat ultimilor cerințe din domeniu, concept bazat pe un model apreciativ de instruire și comunicare dezvoltat de experți din domeniu;
 • Posibilități multiple de dezvoltare profesională;
 • Posibilități de obținere de Drepturi de P.I. pentru cei

interesați;

Citiți mai multe accesând: https://www.arcaeducationcenter.com/proiect/

Acestea sunt doar câteva dintre BENEFICIILE PROIECTATE și prezentate statului român pentru a finanța ACADEMIA NAȚIONALĂ HENRI COANDĂ, proiect educațional dedicat EDUCAȚIEI DE EXCELENȚĂ DIN ROMÂNIA și STOPĂRII EXODULUI DE INTELIGENȚĂ!

 

DESPRE MIGRAREA INTELIGENȚEI

 

Lipsa unui sistem integrat de identificare, analiză, dezvoltare și valorificare a potențialului pe care tinerii îl dețin și ultimul loc în topul investițiilor UE pe care țara noastră le alocă pentru învățământ, cercetare și inovare, sunt doar două dintre premisele pentru care România nu reprezintă o soluție pentru tinerii cu potențial înalt, aceștia neavând acces la resurse ce definesc și stau la baza educației de excelență. Acești tineri aleg astăzi alte oportunități sau experiențe de educare, înțelegere, colaborare și de viață, în general, de cele mai multe ori, însă, departe de țară.

Drept consecință:

 

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește investiția în educație, se arată într-un studiu făcut public de UNICEF în anul 2014. Acesta menționează că, dacă până în anul 2025 suma din buget alocată acestui domeniu va fi mai mică de 6% din PIB, țara va pierde între 12 și 17 miliarde de euro între 2015 și 2025. Studiul „Costurile investiției insuficiente în educație în România” corelează sumele alocate de la bugetul de stat din acest domeniu cu evoluția economică a țării. Ampla

 

cercetare a fost realizată prin comparație cu situațiile din Letonia și Ungaria, țări considerate de către cercetători ca fiind apropiate de contextul României.

Vezi date în acest sens accesând:

 

 

Contextul intern – România traversează o perioadă de tranziție accelerată, marcată de transformări complexe și profunde în toate domeniile de activitate. În acest context, Educația, Cercetarea și Inovarea sunt fundamentale, reprezentând unele dintre cele mai responsabile și necesare acțiuni la nivel strategic, miza fiind identitatea și ridicarea standardului de referință viitor al acestei națiuni.

În acest context, Asociația Arca a prezentat statului român mai mult decât o idee, mai mult decât un concept. Am proiectat o SOLUȚIE…

Asociația ARCA Advanced Research in Education și cei peste 100 de parteneri, experți și/sau colaboratori din domeniul educației și cercetării și alte domenii conexe, au proiectat un sistem educațional inovativ dedicat copiilor și tinerilor cu potențial înalt, ce poate însemna un model de resetare a educației din România. Iată viziunea noastră…

 

VIZIUNEA ȘI MISIUNEA PROIECTULUI

 

Rațiunea existențială la baza nașterii, proiectării și dezvoltării Academiei Naționale Henri Coandă este să păstrăm genialitatea tinerilor în România pentru a produce, în consecință, plus valoare și pentru a genera vectori sustenabili de dezvoltare a acestei națiuni.

 

OBIECTIVUL STRATEGIC AL PROIECTULUI

 

Să construim și să punem în exploatare un sistem educațional de excelență, cercetare și inovare, proiectat la nivel sistemic, ce este dedicat descoperirii și dezvoltării abilităților excepționale ale copiilor și tinerilor supradotați din România și gestionării eficiente a potențialului creator al acestora în interesul țării noastre.

 

PROIECTAREA DEMERSULUI

 

Ca să răspundă acestei provocări de excepție, Asociația ARCA și partenerii atrași în acest demers, au definit, conceptualizat și proiectat la nivel sistemic, atât arhitectonic, structural și funcțional cât și strategic și programatic, un nou model educațional, de cercetare și inovare.

Iată pe scurt cele două elemente constitutive ce reprezintă, împreună, soluția noastră:

 

 • 7 Centre Educaționale destinate copiilor și tinerilor supradotați din România, proiectate a fi dezvoltate sub denumirea: Academia Națională Henri Coandă!
 • Studiul de Impact ne arată ca acest proiect (cele 7 centre) trebuie implementat și dezvoltat în cel puțin două etape:
  1. Programul Pilot – însemnă pentru început finanțarea a trei centre educaționale în : București, Iași și Cluj (zone istorice și cu potențial și resurse durabile și sustenabile proiectului);
  2. Program final – construcția altor 4 centre care să acopere geografic, logistic, durabil și sustenabil toată România rezolve 100% această nevoie);
 • Un instrument dedicat funcționalității și implementării cu succes a celor 7 Centre Educaționale, proiectat a fi dezvoltat sub denumirea: Programul Strategic Inovativ de Gestionare Sustenabilă a Proceselor NOESIS!

Citește mai multe despre acest program educațional de excepție accesând site-ul nostru, aici:

https://www.arcaeducationcenter.com/noesis/

 

Dacă te-am convins și dacă consideri că merită și este nevoie de acest demers:

TE INVITĂM SĂ SEMNEZI PETIȚIA PENTRU ROMÂNIA!

www.henricoanda.org

 

Mulțumim!

Echipa ARCA Advanced Research in Education